Думи за размисъл

Думи за размисъл

Здравейте!
Много от ценните изводи, решения, мисли се появяват спонтанно, а понякога случайно чуваме оценки за нас, които ни мотивират. Така, ненадейно, по време на едно от моите пътувания, се наложи да обсъждам темата за доверието и успеха в консултантския бизнес. Беше изключително полезно и вдъхновяващо!

Наскоро пътувах със самолет, връщайки се от една международна конференция по глобално лидерство. Бързах да не закъснея за самолета и със сетни сили успях да седна на мястото си с надеждата, че ще успея да си почина по време на полета и да обмисля новата си стратегия за ефективни лидерски умения. До мен на съседното място беше седнала жена на средна възраст. Не зная дали Вие сте имали подобни преживявания в самолетите, но аз обикновено познавам предварително какъв е съседът ми по седалка. От пръв поглед разбрах, че на жената й се говореше. Живите й очи и усмивка я издаваха.

По време на полета, над три часа и половина, не ми се искаше да водим разговор, но нямаше къде да се скрия. Както и да е, почувствах как тя се готви да започне. Опитах се да затворя очи, за да блокирам разговора, но през това време тя започна – „Как сте?“. Не зная Вие как се чувствате в подобни ситуации, но тя зададе най-малко любимия ми въпрос в света. Аз се страхувам от този въпрос, защото има толкова много различни отговори, които мога да дам. Ако наистина искам набързо да приключа разговора, бих казала нещо безразлично. Но нейните очи излъчваха такова доверие и настойчивост, че тя продължи да задава въпроси. Накрая си признах: “Аз съм консултант по организационна и лична ефективност”. Лошото в този отговор е, че предизвиква следващ въпрос: “О, така ли, какво правите тогава?”

Замислих се: „Всъщност какво правя за ефективността на организациите и хората? Нужно ли е да й разказвам?” Сетих се, че в една статия, публикувана в престижно бизнес списание, прочетох, че доверието движи икономиката и й споделих, че доверието е основният двигател за успеха във всичко – семейството, политиката и особено в организациите. Няма как ръководителят да не вярва на подчинените си! Не е възможно служителите да не се доверяват на компетентността и вдъхновяващата сила на лидера! Недопустимо е да нямаш доверен партньор от консултантския бизнес, на когото да се довериш и от когото да очакваш компетентно да подпомага организацията ти по пътя към успеха!

Признах, че в консултантския бизнес има рискове и кризисни моменти. Но кризата има много и различни положителни последствия. Най-важното– отсява добрите от не толкова добрите играчи на пазара. Това се случва във всеки бизнес.В консултантския обаче това е особено динамично.

Разказах й, че подпомагам организационната промяна и изяснявам защо успешните лидери действат от позицията на интегритета. Описах, защо те ценят и се доверяват на автентичността, достоверността, честността и почтеността. Подчертах, че високият клас бизнес развива интегритета и автентичността, така че лидерите да са дълбоко усещащи и водени от ценностите на организацията.

През целия полет имах възможност да споделям, че е добре хората в организацията да се чувстват сигурни, респектирани, с достойнство и уважение на работното място. Не е достатъчно служителите да се развиват само чрез обучения. Обясних на жената, че интелигентните хора не искат да бъдат обучавани; те искат да откриват нови възможности. Те имат нужда да почувстват възможността, силата и значимостта си, за да достигнат до най-висока си професионална ефективност и личностна стойност.

Трите часа полет изминаха неусетно , като през това време моята събеседничка често повтаряше: „Вие сте жена, която печели доверие, щом като хората Ви поверяват организациите и хората си! Това е голяма отговорност!” До този момент не се бях се замисляла толкова обстойно за доверието, отговорността и хората, с които ежедневно работя.

След този полет винаги, когато седна в самолет, се оглеждам да я видя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *